ERGO: visvairāk sadursmes ar meža zvēriem notiek mazuļu dzimšanas un riesta laikā

Vislielākais sadursmju skaits ar meža zvēriem – Rīgas apkārtnē un Kurzemē

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības ERGO un Valsts meža dienesta (VMD) informāciju, lielākais sadursmju skaits ar meža zvēriem notiek mazuļu dzimšanas laikā – maijā un vasaras sākumā. Tāpat arī rudenī un sākoties ziemai, kad ir dzīvnieku riesta laiks.
Ceļu satiksmes negadījumi, saduroties ar dzīvniekiem, notiek visā Latvijas teritorijā, īpaši mežainos apvidos, mežmalās, krūmājos, netālu no ūdens tilpēm u.c. Tomēr kopumā visvairāk sadursmes notiek uz šosejām Rīgas apkārtnē un Kurzemes reģionā – aptuveni 90% no visiem reģistrētajiem šāda veida negadījumiem.
Pērn atlīdzībās par negadījumos bojātiem transportlīdzekļiem meža zvēru dēļ ERGO izmaksāja vairāk kā 30,6 tūkstošus latu. Kopumā no 2010.gada sākuma līdz šim brīdim ERGO ir pieteikti vairāk kā 40 notikuši ceļu satiksmes negadījumi meža zvēru un putnu dēļ.

„Saskaņā ar ERGO datiem, visvairāk sadursmes ar meža zvēriem notikušas Rīgas apkārtnē mežu un lauku tuvumā, kā arī Kurzemes reģionā, kas sakrīt arī ar VMD apkopoto informāciju. Jāatzīmē, ka lielākoties pēc šiem negadījumiem zaudējumus ir pieteikuši KASKO polišu īpašnieki, jo OCTA polise šādus zaudējumus neatlīdzina. Tas arī ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ nereti atbildīgajām valsts institūcijām par sadursmēm ar zvēriem nemaz netiek ziņots,” informē Lilita Linde, ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktore.

Jānis Ozoliņš, Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs: „Vislielākā dzīvnieku aktivitāte vērojama galvenokārt mazuļu dzimšanas un dzīvnieku riesta laikā. Maijā un vasaras sākumā visbiežāk tiek sabraukti iepriekšējā gadā dzimušie aļņi, staltbrieži un stirnas, jo to mātes, nākot pasaulē jaunākiem mazuļiem, pārstāj pieskatīt vecākos mazuļus. Savukārt vasaras otrajā pusē un rudenī „riska grupā” nonāk pieaugušie tēviņi, kas riesta karstumā aizmirst par piesardzību.”

Lielākā līdz šim izmaksātā KASKO atlīdzība pēc sadursmes ar meža zvēru – 5500 LVL
Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības ERGO datiem, lielākā līdz šim izmaksātā atlīdzība pēc ceļu satiksmes negadījuma, saduroties ar meža zvēru, ir 5500 latu.
Lilita Linde: „Lielākā ERGO līdz šim izmaksātā KASKO atlīdzība pēc sadursmes ar meža zvēru ir 5500 latu par gadījumu, kad pēc sadursmes ar alni, transportlīdzeklim radītie bojājumi bija neatgriezeniski un tas tika norakstīts, nevis atjaunots. Diemžēl nereti šādos gadījumos cieš arī transportlīdzekļa pasažieri.
Saskaņā ar šī gada ERGO datiem, vidējā zaudējumu atlīdzība frontālas sadursmes gadījumos ar meža zvēru ir 1200 latu, bet sāniskas sadursmes rezultātā – 500 latu.”

ERGO praksē – sadursmes ar stārķiem un kaijām
ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktore Lilita Linde norāda, ka visvairāk negadījumos iesaistītas stirnas un mežacūkas, taču visbīstamākās sadursmes notiek ar aļņiem, staltbriežiem, stirnām un mežacūkām. ERGO praksē ir bijis ceļu satiksmes negadījums arī ar putniem – stārķiem un kaijām.
ERGO atgādina, ka saskaņā ar likumu OCTA zaudējumus automašīnu īpašniekiem, kas radušies meža dzīvnieka izraisīta ceļu satiksmes negadījuma rezultātā, nekompensē. Zaudējumu atlīdzību iespējams saņemt vienīgi, ja transportlīdzeklim veikta KASKO apdrošināšana.

Kā rīkoties, ja notikusi sadursme ar meža zvēru?
• Ja negadījumā cietuši cilvēki un, ja transportlīdzeklis saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem nevar turpināt ceļu, autovadītājam jāziņo Ceļu policijai, kas savukārt informēs Valsts meža dienesta attiecīgos pārstāvjus.
• Ja nav cietušo (vadītājs, pasažieri) un transportlīdzeklis ir braukšanas kārtībā, Ceļu policija nav jāsauc. Taču jāinformē par notikumu VMD, ka notikusi sadursme ar meža zvēru.
• Notriekto dzīvnieku nedrīkst vest mājās. Tā ir pretlikumīga rīcība – Medību likuma pārkāpums, par kuru var piemērot naudas sodu 20 – 250 latu apmērā.
• Lai saņemtu KASKO atlīdzību, jāiesniedz apdrošinātājam atlīdzības pieteikuma iesniegums ar Ceļu policijas protokolu, ja tāds nepieciešams, saskaņā ar apdrošinātāja noteikumiem.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Apdrošināšanas ziņas.