Gudrais padoms – kā pagatavot mājas vīnu?

Jaunā Gudrā Padoma autore šoreiz ir Aleksandra Bondare. Viņa dalījās ar mums padomā par mājas vīna gatavošanu. Aleksandra balvā saņem kosmētisko procedūru 25eiro vērtībā.

 

„Vairumā vasarnīcu un māju dārzos atrodami dažādi ogu krūmi. Ko darīt ar ienākušos ražu? Pirms pāris gadiem ģimenē iesākām raudzēt mājas vīnu. Tas izdevās krietni gardāks par veikalā pirkto, turklāt mums izdevās ieekonomēt dažādos pasākumos. Vīnu var gatavot no dažādām ogām un augļiem, tomēr vislabākais vīns sanāks tieši no vīnogām. Lai pagatavotu vīnogu vīnu, ņem gatavas ogas, nomazgā, pārlasa un izspiež sulu. Tīro sulu atšķaida ar vārītu ūdeni attiecībā 2:1, pievieno cukuru – pusi glāzes uz 1kg ogu.

Šis ogu sulas maisījums jāiepilda speciālās pudelēs vai mucās un jānoslēdz ar  hidroslēdzi – speciāla ierīce, kas ievietojas pudeles korķī vai arī caurulīte, kuras otrs gals ievietots ūdens burciņā. Pudeles novieto siltā vietā. Svarīgi pudeles nepiepildīt līdz galam – jāatstāj apmēram 1/5 daļa pudeles tukša, citādi var rasties pārplūde.

Kad viss pabeigts, sākas rūgšanas process. Seko tam līdzi, jo reizēm vīns rūgst tik aktīvi, ka pudeles nākas pārvietot uz vēsāku telpu. Rūgšanas process ilgst aptuveni 3 nedēļas. Kad vīns pārstājis rūgt, to caur caurulīti pārpilda citā traukā un atlikumus izmet ārā.

Jaunā vīna raža ir gatava un to var dzert, bet, kaut arī vīns ir ļoti gards un aromātisks, nevajadzētu aizmirst, ka tas ir arī diezgan reibinošs un no mājas vīna piedzerties ir diezgan vienkārši, tādēļ ievēro mēru!

Ja kas, mājas vīns ir arī jauka dāvana – es to iepildu skaistās pudelēs un dāvinu svētkos draugiem un radiem.”

 

Nākamā numura balva – divas lielās picas!

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.