Jaunu automobiļu tirgus augustā audzis par 4,7%

Šī gada 8 mēnešos reģistrēti 3078 jauni automobiļi, kas ir par 4,7% vairāk nekā attiecīgā laika periodā 2009. gadā, raksta db.lv.

Tā kā pirms mēneša bija, reģistrāciju skaita pakāpeniska palielināšanās liecina par jaunu auto tirgus aktivizēšanos. LPAA prezidents Andris Kulbergs: «Lai gan augustā piereģistrēts mazāk jaunu vieglo auto nekā jūlijā, 489 pret 541, beidzot varam runāt par tirgus pieaugumu astoņu mēnešu griezumā, pirmo reizi kopš 2007. gada».

A. Kulbergs atkārtoti norāda uz rosību lielo kravas auto tirdzniecībā – pagājušā mēnesī reģistrēti 53 šādi auto, bet jūlijā 48.Lielas cerības jaunu automobiļu dīleri liek uz finansētāju pieaugošo aktivitāti. «Augustā jau 51% jauno auto tikai iegādāti uz līzinga. Tas ir par 8% vairāk nekā jūlijā! Tas ir nopietns, stabils kāpums salīdzinot ar gada sākumu un 2009. gadā pieredzēto zemo finansēšanas līmeni,» norāda A. Kulbergs.

Pēc LPAA rīcībā esošiem datiem automobiļu līzinga pakalpojumus atsākušas sniegt kompānijas, kas uz laiku bija pārtraukušas to darīt. A. Kulbergs: «Krīzes laikā tie faktiski bija divi spēlētāji, Unicredit un Nordea. Tagad mūsu biedri slēdz līgumus arī ar SEB Līzingu, Pohjola Līzingu un pat jauno Citadeles banku.» Galvenais finansētājs bijusi Nordea Finance Latvia, kas augustā ieņēma 43% tirgus. Nordea seko SEB Līzings (19%), Unicredit (18%) un Swedbank Līzings (7%). 32% no kopējā automobiļu skaita ir «fleet» jeb uzņēmumu autoparku darījumi, savukārt salīdzinoši liels apjoms, 39% automašīnu tūlīt pēc reģistrēšanas pametušas Latviju.

LPAA norāda, ka tikai 29% jaunu automobiļu augustā realizēti fiziskām personām (jūlijā – 25%). «Tas ir zems rādītājs, starp pircējiem dominē uzņēmumi, kas jūt ekonomikas stabilizāciju un ir gatavi ieguldīt attīstībā. Tikai 41% privātpersonu automobiļa iegādei izmantojuši līzingu,» tā A. Kulbergs. LPAA prezidents ir piesardzīgs attiecībā uz darījumu skaita īpatsvara pieaugumu: «2006. un 2007. gadā, kad auto nozarē tika piedzīvots straujākais kāpums, 88% visu automašīnu tika iegādātas, izmantojot finanšu pakalpojumus (līzings, kredīts vai cita veida finansējums). Rietumeiropā šis īpatsvars ir 50 – 55% no visa pārdoto automobiļu skaita.»

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Apdrošināšanas ziņas.