Lietuvā no ārzemniekiem visbiežāk ceļu satiksmes negadījumus izraisa poļi un latvieši

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) informē, ka Lietuvā pērn 27% no ceļu satiksmes negadījumiem, kas izraisīti ar ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem, izraisījuši Latvijas iedzīvotāji, ieņemot otro vietu aiz poļiem (28,8%).
Savukārt saskaņā ar LTAB datiem, Latvijā biežāk ceļu satiksmes negadījumus izraisa lietuvieši. Piemēram, pērn to skaits bija par 81% vairāk nekā Latvijas iedzīvotāju izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits Lietuvā.
Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Tas, ka Latvijā reģistrēti transportlīdzekļi ir otrie, kas visbiežāk no ārzemniekiem izraisa ceļu satiksmes negadījumus Lietuvā, nebūt nenozīmē, ka mūsu iedzīvotāji ir sliktāki auto braucēji. It sevišķi, ja salīdzina, ka pērn mūsu iedzīvotāji Lietuvā izraisīja tikai 247 ceļu satiksmes negadījumus, turpretī lietuvieši Latvijā – 448 negadījumus. Bet Lietuvas gadījumā ir jāņem vērā, ka tā ir tuvākā kaimiņvalsts un arī stratēģiski nozīmīga, lai mūsu iedzīvotāji pa sauszemes ceļiem nokļūtu centrālajā un dienvidu Eiropā.”

Kā jārīkojas, ja esat iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā Lietuvā?
Ja esat izraisījis ceļu satiksmes negadījumu Lietuvā un transportlīdzeklim ir derīga OCTA, tad zaudējumus cietušajiem, atbilstoši Lietuvas likumdošanai, segs jūsu transportlīdzekļa apdrošinātājs. Jums tikai jāziņo par negadījumu policijai vai arī maznozīmīgos ceļu satiksmes negadījumos, vadoties no likumdošanas Lietuvā, jāaizpilda saskaņotais paziņojums. Tāpat jāatceras, ka nekavējoties ir jāinformē savs apdrošinātājs par negadījumu.
Savukārt, ja esat cietis ceļu satiksmes negadījumā Lietuvā, jums ir jānoskaidro vainīgās automašīnas reģistrācijas dati un apdrošinātājs, jāvēršas pie tā vai arī pēc atgriešanās Latvijā jādodas pie Lietuvas automašīnas apdrošinātāja pārstāvja Latvijā (informācija par ārvalstu apdrošinātāju pārstāvjiem Latvijā atrodama www.ltab.lv sadaļā „zaudējumu pieteikšana”). Ja tāda nav, tad var doties pie jebkura apdrošinātāja Latvijā, kas LTAB vārdā administrē OCTA atlīdzību lietas (vairāk www.ltab.lv). Līdzīgi jārīkojas, ja esat cietis ceļu satiksmes negadījumā Latvijā, par kura izraisīšanu atbildīgs ir Lietuvā reģistrēts transportlīdzeklis.

Arī braucot uz Lietuvu ir jābūt OCTA dokumentam
J.Stengrevics: „Ar transportlīdzekli dodoties uz Lietuvu, mūsu iedzīvotājiem ir jāatceras, ka derīgs ir pie mūsu apdrošinātājiem jau iegādātais standartlīgums (OCTA polise), kas der visās Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, kā arī Šveicē, Andorā un Horvātijā. Tiem, kas OCTA polisi iegādājušies internetā, svarīgi ņemt vērā, ka braucot arī tikai uz mūsu kaimiņvalsti, saskaņā ar OCTA likumu, transportlīdzekļa vadītājam ir jābūt līdzi OCTA polises oriģinālam. Tas ir līdzīgi kā pases ņemšana līdzi dodoties uz Šengenas valstīm.

 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Apdrošināšanas ziņas.