Eksperti: Euribor likmes saglabāsies esošajā līmenī vismaz līdz gada beigām

Lai gan vēl pavisam nesen tika prognozēts, ka Euribor likmes pakāpeniski palielināsies un līdz ar tām augs arī kredītu maksājumi, patlaban eksperti saka, ka likmes pašreizējā līmenī (zem 1%) varētu saglabāties līdz pat gada beigām, raksta DELFI.  
 
Eiropas Banku federācijas noteiktais Euribor indekss ir likme, ar kādu bankas aizņemas līdzekļus Eiropas Savienības valstu starpbanku tirgū.
 
"DnB Nord bankas" analītiķis Pēteris Strautiņš biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka Euribor likmju kāpuma prognoze balstījās pieņēmumā, ka pasaules ekonomikas atlabšana mudinās Eiropas Centrālo banku atteikties no ārkārtējiem ekonomikas izaugsmes stimulēšanas pasākumiem, taču ar katru dienu skatījums uz pasaules ekonomikas tuvākās nākotnes izredzēm kļūstot negatīvāks.
 
"Visizteiktākais pavērsiens noticis ASV, jo vairākums prognozētāju sagaida, ka izaugsme atlikušajos šā gada mēnešos tur būs ļoti lēna, tāda, kas nespēj būtiski samazināt bezdarbu un deflācijas risku," skaidro Strautiņš.
Pēc viņa teiktā, lai gan eirozonas otrā ceturkšņa iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītājs bija ļoti labs (pieaugums par 1% pret pirmo ceturksni), taču Eiropas ekonomikai pašlaik ir tikai viens motors – Vācija, kuram enerģiju dod spēcīgais ārējais pieprasījums, kura nākotne līdz ar pasaules ekonomikas izredžu maiņu ir kļuvusi neskaidrāka.
 
Euribor trīs mēnešu likme pēc gandrīz nepārtraukta kāpuma pēc 1.aprīļa atkal sāka samazināties augusta vidū. Ja vēl nesen tika prognozēts, ka kredītņēmējiem svarīgā trīs mēnešu likme nākamā gada sākumā pārsniegs 1% slieksni un lēnām turpinās pieaugt, pašlaik Strautiņam šķiet ļoti ticami, ka tā saglabāsies zem 1% atzīmes arī vismaz nākamā gada pirmajā pusē.
 
"Tātad ir stipri samazinājies risks, ka pieaugs kredītņēmēju procentu maksājumi, arī latu procentu likmes ir ļoti zemas. Taču, kā jau vienmēr ekonomikā, nav tikai labu vai tikai sliktu ziņu. Likmes ir zemas tāpēc, ka sagaidāms lēnāks pasaules ekonomikas pieaugums, tātad mazākas būs iespējas atrast darbu tiem, kuriem šobrīd darba nav," bilst analītiķis.
Arī "Trasta komercbankas" Resursu pārvaldes nodaļas vadītājs Andrejs Kirjanovs paredz, ka līdz šā gada beigām Euribor likmes saglabāsies pašreizējā līmenī, bet likmju paaugstināšanās esot iespējama nākamā gada pirmajā pusē, bet tas būšot galvenokārt atkarīgs no tā, vai Eiropas Centrālā banka cels refinansēšanas likmi.
 
Kredītņēmējiem, kuru kredītu likme ir piesaistīta Euribor likmei, tās paaugstināšana nozīmēs automātisku kredīta sadārdzināšanos.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.