Iedzīvotāju attieksmē pret ātrāku eiro ieviešanu dominē pesimisms

Tikai 36% Latvijas iedzīvotāju vēlētos, lai Latvijā eiro tiktu ievests pēc iespējas ātrāk, 43% saka "nē", bet piektajai daļai – vispār nav viedokļa. Tā noskaidrojās interaktīvās kampaņas "Attieksme pret naudu" ietvaros veiktajā SKDS pētījumā.
Sešus gadus pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā 21% aptaujāto jeb katrs piektais nevar noformulēt nedz "jā" ne "nē" jautājumā par eiro ieviešanu liecina pētījumu kompānijas SKDS veiktā interneta aptauja. Minētais ir uzkrītoši liels rādītājs, ņemot vērā, ka kaimiņvalstī Igaunijā eiro tiek ievests jau pēc mēneša, secina kampaņas "Attieksme pret naudu" rīkotāji.
43% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nevēlas, lai Latvijā pēc iespējas ātrāk tiktu ieviests eiro. Zīmīgi, ka visnegatīvāk pret eiro ieviešanu ir noskaņoti iedzīvotāji ar pamatizglītību – 67% un skolēni, studenti – 52% respondentu šajā grupā.
Kampaņas "Attieksme pret naudu" rīkotāji secina, ka, neskatoties uz to, ka Latvija jau sešus gadus ir Eiropas Savienības dalībvalsts, eiro pesimisms jauniešu vidū norāda gan uz pesimismu un pasivitāti, gan liecina par informācijas trūkumu. Skatoties pēc aptaujāto pamatnodarbošanās, visaugstākais nolieguma rādītājs ir individuālā darba veicējiem un privātuzņēmējiem (47%), kas liek izdarīt secinājumus par to, kāds faktiski ir valsts eksporta potenciāls.
Vislielākais atbalsts potenciālai eiro ieviešanai ir augstākā vai vidējā līmeņa vadītājiem, 46% vēlētos, lai eiro tiktu ieviests Latvijā pēc iespējas ātrāk.
"Attieksme pret naudu" ir interaktīvs pētījums ielās, kura mērķis ir noskaidrot cilvēku attieksmi pret naudu dažādās negaidītās ikdienas situācijās. Kampaņas sadarbības partneris ir Eiropas Savienībā plašāk pārstāvētā nebanku sektora kredītkompānija Ferratum, kas darbojas 13 valstīs: Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Somijā, Zviedrijā, Nīderlandē, Dānijā, Čehijā, Slovēnijā, Spānijā, Slovākijā, Bulgārijā.
Ar kampaņas "Attieksme pret naudu" ietvaros sagatavotajiem materiāliem iespējams iepazīties mājas lapā www.attieksme.lv.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.