Izmaiņas PVN likmēs palielinās nodokļu slogu visiem iedzīvotājiem

Patlaban valdībā apspriestās izmaiņas PVN likmēs – pamatlikmes paaugstināšana līdz 22%, samazinātās likmes paaugstināšana no 10% līdz 12% un samazinātās likmes atcelšana elektroenerģijai – vidusmēra Latvijas ģimenei ar trim cilvēkiem nozīmētu izdevumu pieaugumu par 85 latiem gadā, liecina Swedbank Privātpersonu finanšu institūta aprēķini.
"Šīs izmaiņas ietekmēs visas Latvijas ģimenes, jo katra ģimene pērk produktus gan ar parasto, gan samazināto PVN likmi un katrās mājās tiek lietota elektrība," saka Swedbank Privātpersonu finanšu insititūta direktora vietniece Diāna Krampe.
Kā ziņots iepriekš, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2009. gadā mājsaimniecības vidēji uz cilvēku ģimenē precēm un pakalpojumiem izlietoja aptuveni 200 latus mēnesī, tostarp aptuveni 10-15% no izdevumiem tika izlietoti precēm un pakalpojumiem ar PVN samazināto likmi.
Līdz ar to PVN pamatlikmes paaugstināšana līdz 22% vidusmēra Latvijas ģimenei nozīmētu izdevumu pieaugumu par 50-54 latiem gadā. Ja šāda ģimene mēnesī iztērē aptuveni 150 kWh elektrības, tad rēķins par elektrību viena gada laikā varētu palielināties par 18 latiem. Par pārējām precēm ar PVN samazināto likmi šādai ģimenei gada laikā vajadzētu samaksāt par 13 latiem vairāk. Kopējais izdevumu pieaugums trīs cilvēku ģimenei līdz ar to varētu būt vidēji 85 lati gadā.
"Šobrīd svarīgi ir saprast kopējo nodokļu izmaiņu kontekstu. Būtisks kompensējošais mehānisms iedzīvotājiem varētu būt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma palielināšana," skaidro Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe. "Protams, jāņem arī vērā, ka jebkuras nodokļu izmaiņas, kas tiek veiktas ar mērķi samazināt valsts budžeta deficītu, ir vērstas uz nodokļu sloga palielināšanu Latvijas iedzīvotājiem. Šādu izmaiņu rezultātā noteikti būs ģimenes, kurām savi izdevumi būs jāsamazina. Ne visi varēs atļauties palielināt savus tēriņus atbilstoši cenu pieaugumam PVN likmju paaugstināšanas dēļ."
Informācijai – šobrīd samazinātā PVN likme tiek piemērota šādām precēm un pakalpojumiem:
• medikamentiem, medicīniskajām ierīcēm un medicīnas precēm;
• zīdaiņiem paredzētajiem specializētajiem produktiem;
• siltumenerģijai;
• elektroenerģijai;
• dabasgāzei, izņemot dabasgāzi autotransportam;
• malkas un koksnes kurināmajam;
• mācību literatūrai, oriģinālliteratūras izdevumiem un presei;
• sabiedriskā transporta pakalpojumiem iekšzemē;
• viesu izmitināšanas pakalpojumiem.
Swedbank Privātpersonu finanšu institūts ir no bankas neatkarīga struktūra, kas savu darbību uzsāka 2009. gada nogalē. Institūta mērķis ir attīstīt personīgo finanšu pārvaldības kustību Latvijā, kas palīdzētu iedzīvotājiem izprast nepieciešamību vadīt savas privātās finanses. Plaša informācija par personīgo finanšu jautājumiem atrodama institūta interneta vietnē www.manasfinanses.lv.

 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.