OCTA cenu politika joprojām rada zaudējumus

Apdrošinātāju iepriekš piekoptā zemo cenu politika OCTA tirgū šogad pirmajos trīs mēnešos joprojām rada zaudējumus, kas gan bija nelieli – 31,4 tūkstošu latu apjomā — raksta db.lv.
Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotie dati liecina, ka 2011. gada pirmajos trīs mēnešos par 22,3%, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, samazinājies ceļu satiksmes negadījumu (CSN) skaits, par kuriem apdrošinātājiem ir iesniegti zaudējumu pieteikumi. No visiem 8329 Latvijā reģistrētajiem apdrošināšanas gadījumiem 55,9% notikuši Rīgā, kas skaidrojams ar transportlīdzekļu īpatsvaru Latvijas galvaspilsētā.
Kopumā 2011.gada pirmajā ceturksnī par Latvijā notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem ir pieņemti 10776 lēmumi par kopumā 5,23 milj. Ls, no kuriem atlīdzības summa Rīgā notikušiem CSN veido virs 2,5 milj. Ls. Salīdzinot ar 2010. gada pirmo trīs mēnešu datiem, vidējās atlīdzības izmaksas lielums samazinājies par 2%. Savukārt 744 lēmumi ir pieņemti par ārvalstīs notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem par kopumā 1,34 milj. Ls, kas veido 20,4% no kopējās izmaksātās atlīdzības summas.
Tā kā samazinājies kopējais CSN skaits, ir likumsakarīgi, ka, samazinoties kopējam apdrošināšanas gadījumu skaitam, samazinās arī zaudējumu atlīdzības prasības un kopējā izmaksātā atlīdzības summa, norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.
Šā gada pirmajos trīs mēnešos vislielākais lēmumu skaits pieņemts par transportlīdzekļu bojājumiem un transportlīdzekļa bojāejas atlīdzināšanu, kas kopsummā veidoja gandrīz 85% no kopējā atlīdzību skaita. Savukārt valstij par cietušo ārstēšanu un izmaksātajiem sociālajiem pabalstiem attiecīgajā laika posmā atlīdzināti 377,3 tūkst. Ls.
«Raugoties uz pirmā ceturkšņa OCTA tirgus darbības rādītājiem var konstatēt, ka kaut arī kopumā vērojama nozares stabilizācija 2011. gada pirmie trīs mēneši nozarei ir bijuši negatīvi. To arī apliecina visu apdrošināšanas sabiedrību peļņas vai zaudējuma aprēķina tehniskā rezultāta kopsavilkums, kurš parāda ka ceturksnis noslēgts ar negatīvu bilanci mīnuss 31,4 tūkst.Ls,» tā J. Stengrevics.
Proti, lai arī izmaksu apjoms samazinās, saņemtās prēmijās, kas atkarīgas no cenām, nesedza izmaksāto atlīdzību apjomu. 2010. gadā OCTA cieta 2,6 miljonu latu zaudējumus, tostarp pirmajā ceturksnī – 547 tūkstošu latu zaudējumiem.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Apdrošināšanas ziņas.