Patēriņa cenu kāpums negatīvi ietekmē mājsaimniecību labklājību

Edmunds Rudzītis, SEB bankas sociālekonomikas eksperts:

– Centrālās statistikas pārvaldes veiktā mājsaimniecību labklājības aptauja rāda, ka aptuveni puse iedzīvotāju uzrāda materiālā stāvokļa pasliktināšanos pēdējā gada laikā. Kaut gan joprojām ekonomikas atveseļošanās procesu liels skaits mājsaimniecību nejūt savos maciņos, tomēr jāsaka, ka salīdzinājumā ar pirms gada vai pusotra gada veiktajā analoģiskām aptaujām situācija ir uzlabojusies. 2009.gada 4.ceturksnī vairāk nekā četras piektdaļas jeb 83% mājsaimniecību apgalvoja, ka viņu mājsaimniecībā ekonomiskā situācija gada laikā ir pasliktinājusies. 2011.gada pirmajā ceturksnī puse mājsaimniecību vairs neizjuta situācijas pasliktināšanos, un pieaudzis to mājsaimniecību skaits, kurās finansiālā situācija uzlabojusies, salīdzinot ar pērno gadu.
2009.gadā un 2010.gada sākumā darba samaksas kritums un darba zaudēšana bija galvenie faktori, kas ietekmēja mājsaimniecību budžetus, lika iedzīvotājiem pārskatīt daudzus tēriņus un veikt taupības pasākumus. Kopš 2010.gada pavasara situācija nodarbinātības jomā sāk pakāpeniski uzlaboties un bezdarba līmenis attālinās no rekordatzīmes. Ekonomikas atveseļošanās process gan nav tik straujš, lai rastos daudzas jaunas darba vietas un ievērojami palielinātos nodarbinātība, tāpēc darba atrašana joprojām ir viens no mājsaimniecību aktuālajiem jautājumiem. Šī gada 1.ceturksnī tikai 11% no to mājsaimniecību skaita, kurās kāds no dzīvojošajiem meklēja darbu, bija izdevies arī dabūt jaunu darbu. Gada otrajā ceturksnī situācija nodarbinātības jomā turpina uzlaboties, līdz ar to nākamā aptauja jau varētu rādīt cerīgākus skaitļus attiecībā uz darba atrašanu. Arī darba samaksas statistikā šogad redzēsim pozitīvus ciparus, tomēr ienākumu kāpumu liela daļa mājsaimniecību nejutīs, jo palielināsies arī mājsaimniecību izdevumi par precēm un pakalpojumiem.
Preču un pakalpojumu cenu pieaugums ir un tuvākajā nākotnē būs tas faktors, kas visvairāk ietekmēs mājsaimniecību finanses. Jau kopš 2010.gada 3.ceturkšņa pārtikas un citu pirmās nepieciešamības preču cenu paaugstināšanās ir galvenais mājsaimniecību labklājību pasliktinošais faktors, un šā faktora ietekme turpina palielināties. Gada laikā pārtikas preču cenas palielinājušās par aptuveni 10%, būtiski palielinājušās degvielas cenas, kāpuši komunālo maksājumu apjomi, tādējādi daļa mājsaimniecību joprojām būs spiestas ievērot taupības pasākumus.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.