Pētnieki: Katrs trešais Latvijas autovadītājs nespēj pietiekami ātri reaģēt ekstremālās situācijās

Pārbaudot autovadītāju reakcijas līmeni, RPIVA Psiholoģijas pētniecības institūta (PPI) eksperti secinājuši, ka katrs trešais Latvijas autovadītājs nespētu pietiekami ātri reaģēt ekstremālās situācijās, jo nebūtu pamanījis nozīmīgas detaļas. Drošas Braukšanas Skolas (DBS) un “Latvija Statoil” rīkotās akcijas ietvaros visos Latvijas novados PPI pārbaudīja autovadītāju sagatavotību ziemai. Ar īpaša Vīnes testa palīdzību tika mērīts gan autovadītāju reakcijas ātrums uz kustību un gaismu, gan stresa tolerance un gatavība ekstremālām situācijām.
Pārbaudot “Statoil” DUS apmeklētājus visā Latvijā, tika secināts, ka sievietēm – autovadītājām ir augstāka stresa noturība, spēja mobilizēties un koncentrēties nekā vīriešiem. Rīdzinieku organismi ir vairāk pieraduši pie stresa situācijām un ļoti intensīvas satiksmes, līdz ar to spēj vienlaicīgi uztvert daudz vairāk sīku detaļu nekā citu pilsētu iedzīvotāji. Taču vecāka gada gājuma autovadītājiem ir jābūt īpaši piesardzīgiem, jo viņu reakcijas ātrums ir palēnināts (tests tika veikts autovadītājiem vecumā no 18 līdz 70 gadiem).
“Pēc testa rezultātiem jāsecina, ka Latvijas iedzīvotājiem, salīdzinājumā ar citu Eiropas valstu pilsoņiem, ir samērā laba spēja vadīt automobili. Taču mums jāspēj vairāk koncentrēties uz detaļām, kas palīdz izvairīties no lieka stresa. Vadot mašīnu, galvenokārt tiek izmantotas divas maņas – redze un dzirde. Analizējot šoferīšu koncentrēšanās spēju, iesaku autovadītājiem apzināti izvairīties no konkurējošiem skaņas signāliem – runāšanas pa telefonu, mūzikas klausīšanās, sarunāšanās ar pasažieriem un citi,” uzsver asociētā profesore Daina Voita, RPIVA Psiholoģijas pētniecības institūta direktore.
Lai sagatavotu autovadītājus ziemas sezonai, DBS un “Latvija Statoil” rīkoja īpašu akciju visā Latvijā, kuras laikā ikviens interesents bez maksas varēja saņemt drošas braukšanas profesionāļu konsultācijas un ar Vīnes testa palīdzību uzzināt, cik morāli gatavs ir jaunajai ziemas sezonai.
“Teorētiski Latvijas autovadītāji ir ļoti pārliecināti par savām spējām, taču, praktiski nonākot ekstremālās situācijās, iemaņu trūkuma dēļ notiek ceļu satiksmes negadījumi. Paši šoferi atzīst, ka vismaz reizi sezonā “līdz ar nagiem” izvairījušies no bīstamām avārijām, tādēļ aicinu visus būt piesardzīgiem un nepārvērtēt savas spējas, jo potenciālā avārija var būt tepat aiz stūra,” brīdina Artūrs Priednieks, DBS eksperts.
DBS eksperti aicina autovadītājus psiholoģiski noskaņoties ziemas sezonai un apgrūtinātai dalībai ceļu satiksmē, kā arī pilnībā koncentrēties notikumiem uz ceļa.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Apdrošināšanas ziņas.