Zelta cena mazinās, gaidot bezdarba kritumu ASV

Investoriem cerot, ka ASV prezidenta Baraka Obamas nodoms strauji īstenot prioritārus infrastruktūras projektus dažādās jomās palīdzēs samazināt bezdarba līmeni valstī, otrdien tirgū kritās zelta cena, vēsta vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Decembra zelta fjūčeri jeb nākotnes līgumi tirdzniecībā Ņujorkas biržā "Comex" pusdienas laikā kļuva par 0,1% lētāki – līdz 1829,8 ASV dolāriem par Trojas unci.

ASV prezidents uzdevis lauksaimniecības, tirdzniecības, būvniecības, transporta un iekšlietu ministrijām apzināt prioritāros infrastruktūras projektus, kas ļaus pēc iespējas ātrāk radīt lielāku darba vietu skaitu. Katrai no ministrijām būs jānosauc trīs projekti, jānorāda finansējuma avots un jāpaziņo, kas tieši ASV būtu jādara, lai visi birokrātiskie šķēršļi šo projektu īstenošanā tiktu novērsti tuvāko 18 mēnešu laikā.

Ceturtdien tirdzniecības dalībnieki sagaida datus par pēdējā nedēļā no jauna reģistrētajiem bezdarbniekiem – līdz 27.augustam. Pēc sākotnējām prognozēm bezdarbnieku pieteikumu skaits samazinājies no 417 000 līdz 408 000.

Iepriekš kļuva zināms, ka 7.septembrī Obama, uzstājoties abās ASV Kongresa palātās, plāno piedāvāt savus priekšlikumus budžeta deficīta mazināšanai.

Investoru cerības, ka ASV varas iestādes, galvenokārt Federālās rezerves, rīkosies vēl aktīvāk, lai atbalstītu ekonomikas izaugsmi, vairo ieguldījumus riska aktīvos un samazina zelta cenas, uzskata "Australia & New Zealand Banking Group Ltd" analītiķi Marka Pervana vadībā, norāda aģentūra "Bloomberg".

Zelta cena 2010.gadā pieauga, sasniedzot dārgmetāla sadārdzināšanās rekordu gada griezumā. 2011.gada pirmajā pusē zelta cena pieauga par 5,3%, augustā – par 12%, kas kļuva par ievērojamāko dārgmetāla cenas pieaugumu mēneša griezumā kopš 2009.gada novembra.

 

Avots: www.DELFI.lv

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.