Augstās komunālās izmaksas veicina lielāku dzīvokļu piedāvājuma pieaugumu

Pēc klusā janvāra mājokļu tirgū, februārī darījumu skaits pieaug. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena pēdējos mēnešos nemainās, ziņo Ober Haus Real Estate.
Atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem, kompānija informē, ka janvārī Rīgas pilsētā Zemesgrāmatā reģistrēto darījumus skaits, salīdzinot ar decembri, samazinājās aptuveni par 40 %, bet februāri darījumu skaits pieauga. Februāri Zemesgrāmatā reģistrēti ap 460 darījumu. Šis skaits pielīdzināms pagājušā gada trešā ceturkšņa līmenim, ), vēsta db.lv. Februārī vidējā neremontētu sērijveida dzīvokļu cena nav mainījusies un bija 569 eiro/m2.

Vidējā vienistabas dzīvokļu cena bija 632 eiro/m2, divistabu dzīvokļu – 580 eiro/m2, trīs istabu – 543 eiro/m2 un četristabu dzīvokļu – 522 eiro/m2.
Piedāvājumā mikrorajonos dominē dzīvokļi pirmajos vai pēdējos stāvos, pārsvarā tie ir sliktā stāvoklī. Īpašnieki nedaudz samazinot cenas lielajiem 3 – 4 istabu dzīvokļiem, kā arī dzīvokļiem sliktā stāvoklī. Februāra otrajā pusē piedāvājumā bijis vairāk 3 – 4 istabu dzīvokļu, ko kompānija skaidro ar janvāra augstajiem komunālo pakalpojumu rēķiniem.
Dārgākā mikrorajona pozīciju saglabā Teika, kur vidējā neremontētu sērijveida dzīvokļu cena bija 664 eiro/m2. Pļavniekos tā bija 607 eiro/m2, Purvciemā – 606 eiro/m2, Mežciemā – 601 eiro/m2 un Zolitūdē – 592 eiro/m2. Lētāko mikrorajonu pozīcijās ir Bolderāja – 470 eiro/m2, Vecmīlgrāvis – 519 eiro/m2, Ķengarags – 540 eiro/m2 un Sarkandaugava – 546 eiro/m2.
Nemainīgi galvenie izvēles kritēriji ir īpašuma atrašanās vieta un cena. Tiek novērtēts iespējamais ieguldījums remontā, ir vai nav iebūvētas mēbelēs.
Salīdzinoši vairāk ir to potenciālo pircēju, kas īpašuma iegādei plāno izmantot kredīta līdzekļus. Kredīta summas neesot lielas, pircēji cenšas lielāko daļu pirkuma maksas segt no saviem līdzekļiem, kuri iegūti pārdodot savu īpašumu vai izmantojot uzkrājumus.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.