Kā iepirkties lielo izpārdošanu laikā

Klāt lielais izpārdošanu laiks, kad veikalu skatlogos izkārtās norādes par atlaidēm līdz pat 70% nereti neļauj paiet garām veikalam. Glītas kurpītes, skaista kleitiņa, augstas klases dizainera somiņa… Ak, kā gribas nopirkt to visu! Un kāpēc gan ne, ja atlaides ļauj veikt tik izdevīgus pirkumus? Tomēr der atcerēties, ka vairāki šādi šķietami izdevīgi pirkumi, kas izdarīti veikalu reklāmas kampaņu un mirkļa iegribu iespaidā, var izvērsties būtiski patukšotā bankas kontā, sirdsapziņas pārmetumos un nelietderīgos pirkumos, kas vēlāk savu pielietojumu gaidīs skapja tālākajos plauktos. Lai izvairītos no šādas situācijas, Gudriem.lv ir apkopojis praktiskus padomus, kas palīdzēs neapjukt lielajās izpārdošanās un veikt plānotus un noderīgus pirkumus.

 

1) Vai man šī prece tiešām ir vajadzīga?
Šis ir jautājums, kuru sev vajadzētu uzdot katru reizi, kad roka sniedzas pēc preces, kura mirkļa iespaidā šķiet vajadzīga, bet vēlāk var izrādīties, ka impulsīvi iegādātā lieta mājās krās putekļus. Kritiski izvērtējot preces nepieciešamību, būs iespējams izvairīties ne tikai no nevajadzīgu pirkumu veikšanas, bet arī būtiski ietaupīt naudu, lai iegādātos patiešām vajadzīgas lietas.

 

2) Kas tieši man ir nepieciešams?
Lai neapjuktu lielajā preču klāstā un nenopirktu visu, izņemot to, kas tiešām vajadzīgs, lietderīgi ir sastādīt pirkumu sarakstu. Pirkumu saraksta izveidošana palīdzēs veikt lietderīgus pirkumus. Protams, var no šī saraksta mazliet novirzīties, ja tiešām acīs iekritis kaut kas izdevīgs un patiesi nepieciešams, tomēr pirkumu veikšana ar saraksta palīdzību būs mazāk haotiska un ļaus izvairīties no impulsīviem pirkumiem.

 

3) Cik es varu atļauties tērēt?
Pirms došanās iepirkties, vajadzētu saprast, cik daudz naudas esi ar mieru tērēt. Piemēram, var noteikt kopējo tēriņu summu vienai iepirkšanās reizei vai noteikt, ka apavu iegādei drīkst tērēt līdz 50 €, somiņas iegādei līdz 40 € u.tml. Tāpat var noteikt, ka neplānotiem tēriņiem drīkst atlikt 20 €. Ļoti iespējams, ka, sastādot jau iepriekš minēto iepirkumu sarakstu un nosakot naudas limitu, izdosies veikt veiksmīgus pirkumus, lieki nepārtērējoties.

 

4) Kā es nēsāšu iegādāto preci?
Pirms iegādāties, piemēram, jaunu žaketi vai kurpju pāri, der iztēloties, ar ko kopā no jau esošajām drēbēm varēsi sakombinēt jaunos pirkumus. Gadījumā, ja kaut kas ir ļoti iepaticies, bet nebūs īsti, ar ko kopā konkrēto apģērba gabalu saskaņot, visticamāk, tādu apģērba gabalu vai apavus iegādāties nevajadzētu.

 

5) Vai man patīk šī prece vai tikai tās cena?
Bieži vien daudziem apģērbiem ir tik pievilcīgas cenas, ka grūti tos neiegādāties, taču ir vērtīgi atcerēties – arī tad, ja konkrētais apģērba gabals ir ar ļoti pievilcīgu atlaidi, nav jēgas to iegādāties, ja tas īsti nepatīk.

 

6) Kvalitāte vai kvantitāte?
Lai apavi, aksesuāri un apģērbi kalpotu pēc iespējas ilgāk, būtisks ir materiāls, no kura konkrētā prece izgatavota. Nenoliedzami dabīgās ādas somiņa būs kvalitatīvāka un kalpos ilgāk nekā mākslīgās ādas somiņa. Īpaši atlaižu laikā par ļoti izdevīgām cenām iespējams iegādāties kvalitatīvus populāru zīmolu apģērbus, apavus un aksesuārus. Noteikti vērtīgāk būs iegādāties vienu labu, bet dārgāku un kvalitatīvāku lietu, kas kalpos ilgi, nekā iegādāties, piemēram, 3 mākslīgās ādas apavu pārus, kas labākajā gadījumā nokalpos vienu sezonu.

 

7) Kā atļauties kārotos pirkumus?
Katru gadu veikalu piedāvātās atlaides pieejamas noteiktos laikos, piemēram, uz svētkiem, vasaras vidū, kad tiek izpārdotas pavasara/vasaras apģērbu kolekcijas. Lai varētu palutināt sevi ar jaukiem pirkumiem atlaižu laikā, noteikti vari sākt krāt naudu tieši šim mērķim jau vairākus mēnešus pirms gaidāmās izpārdošanas. Ja atlaides pārsteigušas nesagatavotu, bet vajadzīgu un izdevīgu preču iegāde nepieciešama jau tagad, trūkstošos naudas līdzekļus vari aizņemties no radiem vai draugiem. Ja šāda alternatīva nav saistoša, tad der atcerēties, ka daudzi Latvijas kreditori piedāvā aizņemties nelielas naudas summas uz termiņu no 30 dienām līdz pat 24 vai 36 mēnešiem, turklāt, aizņemoties pirmo reizi, komisijas maksu par aizdevumu vairumā gadījumu nav jāmaksā. Vairāk par iespējām aizņemties uzzināsi šeit.

 

Atceries, ka, aizņemoties naudu no kāda Latvijas kreditora, nepieciešams rūpīgi analizēt savu esošo finansiālo situāciju un spēju atmaksāt aizdevumu.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.