Nedēļas laikā savstarpējo aizdevumu platformā investēti vairāk nekā 250 000 eiro

Nedēļas laikā Latvijā pirmajā savstarpējo aizdevumu (peer-to-peer lending) platformā Mintos (mintos.lv) investēti vairāk nekā 250 tūkstoši eiro, šobrīd kopējam investīciju apjomam sasniedzot jau 250 401 eiro. Turklāt augstu interesi par iespēju ieguldīt izrāda arī starptautiskie investori, kuri šobrīd veikuši ieguldījumus 30% apmērā no kopējās summas. Visaktīvāk no starptautiskajiem investoriem platformā iegulda Vācijas iedzīvotāji.

 

“Nedēļas laikā platformā ir reģistrējušies jau gandrīz 400 investori no 17 valstīm. Mēs, protams, sagaidījām augstu investoru interesi, tomēr pirmās nedēļas rādītāji būtiski pārsniedz mūsu prognozes. Turklāt šobrīd redzam, ka starptautisko investoru ieguldītās naudas īpatsvars pieaug daudz straujāk nekā vietējo investoru,” atzīst AS “Mintos” valdes priekšsēdētājs un uzņēmuma līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte, paužot gandarījumu par saņemto atzinību arī no starptautiskajiem investoriem, kuri šajā laikā aktīvi veidojuši bloga ierakstus Eiropas vadošajos savstarpējās aizdošanas platformu blogos un diskutējuši par Mintos dažādos investoru forumos.

 

Mintos piedāvā jaunu iespēju, savedot kopā investorus, kuri vēlās investēt brīvos līdzekļus, ar cilvēkiem, kuriem ir vajadzīgi līdzekļi savu mērķu piepildīšanai. Piemēram, vēlās izmantot tādus pakalpojumus kā ātrie kredīti vai sms kredīts, lai aizņemtos nelielu summu vai arī ir nepieciešams patēriņa kredīts.

 

Uzmanību Mintos darbības uzsākšanai pievērsuši tādi starptautiski nozares vadošie blogi kā P2P-Kredite un P2P-Banking, kuri aptver auditoriju gan Eiropā, gan ASV, un regulāri tiek citēti tādos pasaules līmeņa medijos kā Financial Times un Wall Street Journal. Tāpat Mintos iekļuvis arī lielākajā savstarpējo aizdevumu platformu salīdzināšanas vietnē P2P-Money, kurā tiek salīdzinātas savstarpējo aizdevumu platformas Lielbritānijā un Eiropā.

 

Platformā ir veikuši investīcijas investori no Vācijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Francijas, Spānijas, Portugāles, Čehijas, Polijas, Īrijas, Luksemburgas, Beļģijas, Slovākijas, Slovēnijas un citām valstīm.

 

Savstarpējo aizdevumu platformas Mintos vadība norāda, ka šobrīd investoru daļā reģistrējušies gan cilvēki, kas pamazām tikai iepazīstas ar pakalpojuma un platformas būtību, gan nopietni investori ar starptautisku pieredzi savstarpējo aizdevumu platformu izmantošanā. “Investīcijas svārstās intervālā no 10 eiro līdz pat vairākiem desmitiem tūkstošiem eiro. Ja skatāmies vidējo summu – tad vidēji katrs investors ir investējis aptuveni 1500 eiro, savukārt lielākā investīcija ir ap 35 tūkstošiem eiro,” atklāj Mintos valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Šulte. 

 

Savstarpējo aizdevumu platformas Mintos izveidei piesaistīts viens miljons eiro. Tās darbību pārrauga profesionāla padome, kurā strādā advokātu biroja “FORT” partnere Ramona Miglāne, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins, kā arī “Superia Corporate Finance” partneris Mārtiņš Krūtainis.

 

Platformā Mintos pret nekustamā īpašuma ķīlu var saņemt aizdevumu, sākot no 8% gadā ar atmaksas termiņu līdz 10 gadiem, savukārt investoriem ir iespēja ieguldīt daļu savu brīvo līdzekļu ar atdevi līdz pat 15% gadā. Minimālā summa, ko investors var ieguldīt, ir 10 eiro. Nekustamo īpašumu vērtēšanu veic “Latio”, savukārt visi aizdevuma līgumi tiek slēgti pie notāra.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.