Kvinoja (quinoa) ir graudaugs (patiesībā — sēklas), kas noteikti jāpamēģina katram, jo tās sastāvā ir daudz olbaltumvielu, nepiesātināto taukskābju, neaizstājamo aminoskābju, antioksidantu, šķiedrvielu, vitamīnu. Ar rokām lasītās kvinojas sēkliņas ir ne vien vērtīgs uzturvielu avots, bet arī gards ikdienas ēdienkartes papildinājums - tai ir maiga riekstu garša! Kvinojas sastāvā nav glutēna, tapēc tā ir lieliski piemērota cilvēkiem ar glutēna nepanesību.
Kvinoja labi sader ar dārzeņiem, gaļu, pākšaugiem, sēnēm, citiem putraimiem, to var lietot kā alternatīvu rīsiem, kuskusam un izmantot salātu, zupu, dārzeņu ēdienu un sacepumu pagatvošanai, savukārt, pievienojot medu vai augļus - lietot kā pamatu dažādiem desertiem vai vienkārši veselīgām un spēcinošām brokastīm!
Kvinoja Tavai veselībai:
Lietošana: pirms vārīšanas to der noskalot vai mazliet pamērcēt aukstā ūdenī. Uz 1 krūzīti kvinojas lej 2 krūzītes ūdens. Jāvāra aptuveni 20 minūtes līdz sēkliņas kļūst mazliet caurspīdīgas un nav vairs cietas.
Uzturvērtība 100g: