Dienvidamerikā aug neparasts augs – yerba mate vai hierba mate (Ilex paraguariensis). Vietējie iedzīvotāji (indiāņi) jau izsenis no šā auga lapām gatavo veselīgu dzērienu, ko, tāpat kā augu, sauc par matē. Viedi burvji savulaik uzskatīja mate dzeršanas rituālu par miniatūru pasaules radīšanas procesiņu, un visu to dzīvību, kas figurē mate dzērienā – par dievišķo spēku. Droši vien viņiem bija sava taisnība. Indiāņi joprojām izmanto mate lai ārstētu kaites, noņemtu nogurumu un atvairītu skumjas un sliktas domas. Mate dzer arī visi citi, katrs pēc savas zināšanas un iespējām.
Matē – argentīniete tējas pasaulē:
- Šis dzēriens ir ne vien ar interesantu garšas buķeti, bet arī veselīgs.
- Matē satur E vitamīnu, mateīnu (kofeīna nekaitīgais analogs), fosforu, panteīnskābi (paaugstina adrenalīna līmeni asinīs).
- Matē paaugstina arī vielmaiņu un samazina pienskābes daudzumu muskuļos, tāpēc ieteicams to dzert pirms un pēc treniņiem.
- Mate satur A, B, C, E un P vitamīnus, mikroelementus – sēru, magniju, kalciju, kāliju, mangānu, nātriju, dzelzi, varu, hloru un alkaloīdus – mateīnu, teofilīnu un teobromīnu.
- Mateīns pēc savas dabas atgādina kofeīnu, bet tā iedarbība ir daudz maigāka un, atšķirībā no kofeīna, neizraisa blakusefektus.
- Mate dzēriens darbojas kā saudzīgs stimulators, kas pastiprina cilvēka garīgās aktivitātes un palīdz koncentrēt uzmanību, neiespaido asinsspiedienu un neizraisa atkarību.
Tējas veikalos tiek piedāvāti trīs matē paveidi – zaļais, grauzdētais jeb melnais un aromatizētais. Jāpiebilst, ka īsti matē dzērēji atzīst tikai zaļo, tas ir bagātāks garšā un arī veselīgo īpašību tajā vairāk. Lai sāktu baudīt šo dzērienu, nepieciešams iegādāties aksesuārus – kalabasi un bombidžju. Kalabase ir no ķirbja taisīts (sastopami arī no koka grebti un no keramikas) apaļš trauciņš, kurā šo dzērienu gatavo, bet bombidžju – metāla caurulīte-salmiņš, caur kuru dzer tēju. Tā viens gals ir veidots kā sietiņš, lai līdz ar tēju nenāktos dzert arī tējas biezumus.
Pagatavošana:
Trauciņā jāieber aptuveni septiņas karotītes matē biezumu, ko aplej ar karstu ūdeni (70 grādu karstu). Tēju var sākt dzert nekavējoties. Kad trauks iztukšots, biezumus aplej ar aizvien jaunu ūdens devu, kamēr vien saglabājas dzēriena garša.
Video skaties
ŠEIT